Сигналізаційне повідомлення
За даними фітосанітарного моніторингу у посівах озимої пшениці спостерігається прогрес розвитку септоріозу (Septoria tritiсі).
Септоріоз - одне з найбільш підступних захворювань пшениці, що поширене по всій Україні та часто залишається непоміченим до моменту значного ураження посівів. Ця хвороба може розвиватися безсимптомно, а її збудники передаються через рослинні рештки та повітря.
Septoria tritici уражує тільки листкову поверхню пшениці, джерелом інфекції у цьому випадку є рослинні рештки, й особливу небезпеку становить при ураженні прапорцевого листка. Фактично на фазі прапорцевого листка зазначений збудник закінчує свій цикл розвитку.
Септоріоз пшениці легко розпізнати за довгастими, овальними септоріозними ураженнями, які обмежені жилками листя. Часто видно водянисті плями, оточені пожовтінням чи відмиранням листя. Ушкодження можуть зливатись, утворюючи великі ділянки некротичної коричневої тканини.
Наприкінці фази виходу в трубку, за появи прапорцевого листка – на початку формування зернівки при 1% інтенсивності ураження рослин плямистостями, 3-5% септоріозу листя та піренофорозу (жовта плямистість) повсюди проводять фунгіцидний захист. Необхідно застосовувати фунгіциди із різним механізмом дії. Наприклад: препарати, що поєднують стробілуріни з фунгіцидами триазольної групи можуть знизити ризик розвитку резистентності. Рекомендовані також карбоксамідні фунгіциди у суміші з фунгіцидами на основі триазолу.
Більшість сортів пшениці, що комерційно вирощуються, в даний час мають часткову стійкість (тобто помірну сприйнятливість) до септоріозу. Рік без пшениці значно знижує кількість інфекцій в полі, як і культивація. Хвороба дуже поширена, але її діагностувати важко, бо симптоми її нагадують нетиповий септоріоз. Хвороба проявляється з обох боків листка і листових піхв озимої пшениці та інших злакових культур у вигляді дрібних поодиноких або численних плям овальної або округлої форми з жовтим або світло-коричневим забарвленням діаметром 2…5 мм. З часом плями розростаються в поздовжньому напрямку, стають темно-коричневими, іноді набувають ромбовидної або чечевицеподібної форми, зазвичай облямовані зоною хлорозу.
На посівах озимого ячменю встановлено поширення ринхоспоріозу - облямівкової плямистості (Rhynchosporium graminicola).
Хвороба проявляється протягом усього періоду вегетації, пік розвитку спостерігається у фазі молочної стиглості зерна. На листках та листкових піхвах хвороба виявляється у вигляді сіро-зелених плям, які швидко збільшуються і набувають неправильної форми. Спочатку плями водянисті, пізніше вони підсихають, у центрі стають світлими, а по периферії утворюється темно-бура облямівка. Ринхоспоріоз активно розвивається при помірній температурі (15-20°C) і високій вологості (понад 80%). Спори грибка можуть зберігатися на заражених залишках і насінні. Поширення захворювання може відбуватися через вітряну ерозію або з краплями дощу, які переносять спори на здорові рослини. Спостерігається інфікування рослин ярого, озимого ячменю та ярої пшениці (осередково) гельмінтоспоріозними плямистостями: смугастою (Drechslera graminea), сітчатою (Dzechslera teres), темно-бурою (Вipolaris sorokiniana Shoem).
Для ефективної боротьби з хворобами використовують сучасні фунгіциди, які забезпечують довготривалий захист від грибкових захворювань - комбіновані препарати, у яких діючі речовини з різних хімічних класів та які мають можливість ефективно контролювати збудника на різних етапах його розвитку, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».
При роботі з засобами захисту рослин необхідно дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни. Обробки пестицидами проводять в тиху безвітряну погоду в ранкові та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обприскувань обов’язково попереджувати голів територіальних громад і сільських старост, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.
Підготувала держфітоінспектор Управління фітосанітарної безпеки Світлана Вега
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)