Добросинсько-Магерівська громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як боротися з слимаками?

Дата: 10.06.2024 14:03
Кількість переглядів: 40

              Фото без опису          

   Слимаки — це черевоногі молюски, які їдять все на своєму шляху.                         Слимаки пошкоджують близько 150 видів та різновидів культурних рослин. Вдень вони ховаються у верхньому шарі ґрунту, де під'їдають коріння. З настанням темряви вилазять на поверхню, пошкоджують рослини, виїдаючи дірки у листі, плодах та ягодах, таким чином знищуючи всю рослину. Про те, що саме тут був слимак, вкаже блискуча слизова доріжка, яку переміщуючись, зазвичай він залишає. Бур’яни, часті поливи, велика кількість залишених на полі рослинних решток є головними факторами, що сприяють розмноженню шкідника. Із слимаками треба боротися від травня до липня, щоб вберегти свій врожай. Корисно на зиму перекопати город щоб знищити зимуючі яйця шкідника.

   Механічний метод боротьби зі слимаками – це перш за все ручний збір молюсків, створення захисних смуг і канавок. Збирають слимаків з рослин та грунту вдень у вологу погоду, особливо після дощу, і рано вранці – по росі. У цей час молюски активно повзають і харчуються. Щоб полегшити збір і знищення шкідників треба використовувати пастки – укриття (шматки шиферу, дощечок, фанери або мішковини, купки бур’янів і бадилля, шкірки дині, грейпфрута чи просто зволожені гілки), які потрібно розмістити рівномірно на відстані 3 – 5 м один від одного. Їх періодично переглядають і збирають слимаків. Захисні канавки й смуги шириною 15-30 см роблять з матеріалу, що ускладнює пересування слимаків – хвої, піску, тирси, відсіву, товченої шкаралупи, сажі, вапна чи попелу, і розміщують навколо грядок з рослинами. Можна використовувати також вапно-гідратне, мелений суперфосфат. Однак у вологу погоду ефективність їх низька: слимаки легко очищаються від потрапляючих на них їдких частинок завдяки рясному слизовиділенню. Досить дієвим заходом є встановлення пасток з використанням пива або суміші дріжджів і меду, кефір, компот або розчин із медом, запах яких їх приваблює. Розливши ці смаколики у вкопані у землю на рівні землі обрізані пластикові пляшки, наступним ранком знайдете всередині ємкостей купу слимаків. Молюски підповзуть на принадний запах і потраплять в суміш. Ємність повинна бути досить глибокою, щоб слимаки не мали можливості вибратися з посуду. Кожні 2-4 дні перевіряйте пастки, звільняйте від шкідників і наповнюйте новим розчином. Зібраних слимаків знищують в міцному соляному розчині або заливають крутим кип’ятком.

Сухі пористі матеріали і дрібний гравій між рядами теж перешкоджають пересуванню шкідників. А ось у Великобританії використовують зрізану кропиву для обкладання грядок. Також є рослини, які відлякують слимаків. До них відносяться, наприклад, настурція, часник, лаванда вузьколиста, розмарин, шавлія. Їх рекомендують висаджувати у міжряддях серед основних культур. Гавайські вчені нещодавно запропонували боротися зі слимаками за допомогою кофеїну. Фахівці стверджують що достатньо обробки 1-або 2- відсотковим розчином кави. Австралійські аграрії для боротьби зі шкідником використовують свійських птахів. Наприклад, на 20 га достатньо зграї у 20-30 качок.

У будинку можна скористатися засобами, що не представляють небезпеку для здоров`я людини. Є кілька продуктів, які слимаки не переносять: сіль, гірчичний порошок, мелена кава, оцет, нашатирний спирт. Розсипте їх у ті місця, де волого, і там, де ви помітили їхні сліди перебування. Для профілактики появи молюсків у погребі, можна використовувати вапняне запилення, не допускати підвищеної вологості приміщення, частіше проводити провітрювання.

Що стосується хімічного методу боротьби, то наразі в Україні дозволений лише один препарат – лимацидна принада «БіоСлимакс» (виробник  Польща). Норма витрати препарату – 60—120 г на 100 м² . Препарат містить 1,0% заліза. В інших країнах використовують різноманітні принади з діючою речовиною метальдегід. Гранули метальдегіда розкидають на поверхні грунту або розміщують в пастках-укриттях. Оскільки вони містять приваблюючі речовини, молюски активно їх відшукують, поїдають, швидко втрачають рухливість і гинуть.

Слід зазначити, що одноосібна боротьба не принесе бажаного результату – слимаки будуть сповзатись з сусідніх ділянок. Варто домовитись з сусідами про спільні дії.

Можна використовувати і старий метод – посипати город махоркою або тютюном. Також слимакам не по душі підкислений грунт. Домогтися цього можна, розкидавши по грядках хвойні голки, які абсолютно нешкідливі для рослин.

Також можна додати до місця проживання равликів перчику. Чудовим варіантом стане червоний і чорний мелений перець, посипаний прямо на листя й ґрунт. Вийшовши вночі на “полювання”, слимаки обпечуть свої ніжні черевця і, швидше за все, не захочуть повертатися знову.

 Наступний метод також передбачає використання перцю, тютюну або попелу, які необхідно насипати у канавки між грядками. Таким чином слимаки отримуватимуть практично непереборні перешкоди на своєму шляху до заповітних плодів та рослин, і, швидше за все, опісля вони переберуться на сусідній город.

Можна обробити грунт ще одним чудодійним засобом, який вкрай неприємний для черевець слимаків: змішати деревний попіл, пісок, яєчну шкаралупу або вапно у пропорції 1:1:1 і посипати доріжки перед вечірнім променадом равликів. Якщо використовувати цей спосіб хоча б раз в тиждень, через місяць про слизняків можна буде забути.

 З літературних джерел    Вега С.І., державний фітосанітарний інспектор

                                          Управління фітосанітарної безпеки ГУ

                                          Держпродспоживслужби у Львівській області                  


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь