Добросинсько-Магерівська громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розповсюдження та профілактика парентеральних гепатитів

Дата: 06.10.2023 11:57
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

Розповсюдження та профілактика парентеральних гепатитів

            До групи вірусних гепатитів, що передаються парентеральним шляхом відносяться – гепатит В,гепатит С, гепатит Д (змішана інфекція, яка характеризуються значним поширенням, високим рівнем захворюваності, часто важким перебігом, схильністю до переходу в хронічну стадію та ускладненнями).

         Вірусні гепатити представляють одну з найважливіших проблем медицини всіх країн світу. На сьогоднішній день майже третя частина населення Землі інфікована вірусом гепатиту В, а за темпами та масштабами поширення ця інфекція перевищує захворюваність СНІДом та туберкульозом. Таку ж гостру проблему для людства викликає і захворюваність вірусним гепатитом С. У світі на гепатит С хворіють приблизно три відсотка від усього населення (до 500 млн осіб), в Україні 3% від кількості всього населення – це близько 1 млн.

               Джерелом інфекції є хворі гострими і хронічними формами та вірусоносії. Важливе значення в передачі інфекції відіграють особи з безсимптомним та малосимптомним протіканням хвороби. Сезонність при даних інфекціях не характерна.

                    Де і як можна заразитися вірусами  гепатитів?

        Заразитися можна при проведенні пірсингу, татуажу, голкорефлексотерапії, в косметичних салонах (манікюр, педикюр, проколювання вух та ін.), при наданні стоматологічної допомоги, при хірургічних втручаннях тощо інструментами, забрудненими кров»ю хворого чи носія, а також при спільному використанні бритв, манікюрних наборів і навіть зубних щіток (коли щітка забруднена інфікованою кров’ю, що може стати причиною інфікування). Високий ризик інфікування у місцях позбавлення волі. Якщо грубо порушуються санітарні норми, то місцем інфікування може стати будь-який кабінет, де проводяться медичні маніпуляції.

       Медичний персонал може інфікуватися безпосередньо  на работі, при проведенні маніпуляцій, при травмах під час роботи з інфікованою кров’ю та її компонентами, під час операцій, при необережному поводженні із забрудненими інструментами, при лабораторних аваріях. Ризик захворювання вірусними гепатитами В і С при медичних маніпуляціях зберігається і в розвинених країнах.

      Основний механізм інфікування -  парентеральний, тобто через кров. Найчастіше інфікування відбувається при введенні достатньої кількості інфікованої крові та її компонентів (серед наркоманів це при користуванні загальною голкою). Переливання крові, яка містить вірус гепатиту С, в 50-80% випадків призводить до розвитку посттрансфузійного гепатиту. Високий відсоток інфікованості (у 20 разів вище ніж у здорових людей) мають хворі які перебувають на постійному гемодіалізі. Навіть один контакт з кров’ю чи іншими інфікованими матеріалами може спричинити захворювання. Вірусні гепатити В і С не передаються повітряно-краплинним шляхом (при розмові, чханні, із слюною), при потисканні рук хворої людини, при користуванні загальним посудом, їжею чи напоями. Передача інфекції в побуті обов»язково відбувається шляхом попадання частинок крові від хворого або носія іншій особі при пошкоджених шкірних покровах  (порізи, травми, тріщини). Хворі та носії не повинні бути ізольованими від членів сім’ї і суспільства, їм не потрібно створювати особливі умови праці, обмежувати або відстороняти їх від навчання, догляду за дітьми тільки тому, що вони інфіковані.  

                     Що потрібно робити, щоб уникнути інфікування ?

  • Ніколи не користуватися чужими бритвами, станками, зубними щітками та іншими предметами на які може потрапити кров інфікованої особи. 
  • Медичні працівники повинні дотримуватись техніки безпеки при роботі з гострими предметами, при проведенні медичних маніпуляцій використовувати рукавички, отримати щеплення проти вірусного гепатиту В.
  • Якщо ви прийшли в будь-який медичний заклад, дивіться щоб всі потенційно небезпечні маніпуляції проводилися одноразовими інструментами.
  • Добре подумайте перед тим як піти і зробити татуювання або пірсинг, дивіться куди і до кого ви йдете. Перед виконанням цих маніпуляцій майстер повинен добре вимити руки з милом, обробити їх антисептиком, натягнути одноразові рукавички.
  • Єдиний шлях профілактики інфікування вірусами гепатиту В і С – це підвищена обережність, необхідно уникати процедур з використанням предметів необроблених дезінфікуючими засобами.
  • Сьогодні тільки лікарі можуть реально захистити своїх пацієнтів від інфікування вірусами гепатитів, рекомендуючи їм отримати профілактичне щеплення проти гепатиту В. Вакцина проти гепатиту В безпечна та ефективна.

      Будьте здорові!!!

 

 

Жовківський відділ ДУ «Львівський ОЦ КПХ МОЗ України»

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь