Добросинсько-Магерівська громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт

Дата: 28.07.2023 08:31
Кількість переглядів: 55

                                                   Звіт

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 20.01.2014 № 28 «Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах» та з метою виявлення та аналізу потреб громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначення пріоритетів щодо надання соціальних послуг розпорядженням сільського голови від 08.05.2023 № 75 «Про створення робочої групи з питань визначення потреб населення Добросинсько-Магерівської сільської ради у соціальних послугах»  створено робочу групу щодо визначення потреб населення у соціальних послугах.

 

Для удосконалення процесу визначення потреб населення у соціальних послугах протягом травня - липня 2023 року проведено соціологічне опитування шляхом анкетування мешканців громади. Основною метою оцінки є визначення соціальних груп в громаді, що потребують соціальних послуг і соціальних послуг для надання в ТГ, та розробка рекомендацій щодо шляхів розвитку та удосконалення надання соціальних послуг.  

При формуванні показників потреб населення Добросинсько-Магерівської сільської ради у соціальних послугах враховані дані КУ «Центр надання соціальних послуг Добросинсько-Магерівської сільської ради», відділу соціального захисту населення, відділу освіти, служби у справах дітей, старостинських округів відповіді на анкети. 

Статистика соціальних груп

Соціальна група

Кількість, чол.

  1. пенсіонери

2935

  1. особи похилого віку (за 80)

411

  1. особи з інвалідністю

654

  1. діти

3017

  1. діти з інвалідністю

172

  1. бездоглядні діти

0

  1. діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування

16

  1. діти під опікою/піклуванням

16

  1. діти, які перебувають у складних життєвих обставинах

124

  1. сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах (з дітьми)

43

  1. особи, які відбували покарання (у т. ч. у місцях позбавлення волі, без позбавлення волі, які відбули покарання)

9

  1. внутрішньо переміщені особи

160

  1. особи, які постраждали від домашнього насильства

15

  1. бездомні особи

1

  1. особи, які постраждали від торгівлі людьми

0

  1. багатодітні сім'ї

320

  1. Ліквідатори ЧАЕС

12

  1. ветерани Другої світової війни
 
  1. ветерани АТО

109

  1. Діти, які перебувають в інтернатних установах

13

          

 В громаді  відповідно до «Закону про соціальні послуги» діє одна установа, яка надає соціальні послуги: КУ «Центр надання соціальних послуг Добросинсько-Магерівської сільської ради».

 

Основними завданнями КУ «Центр надання соціальних послуг Добросинсько-Магерівської сільської ради» є проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню у складні життєві обставини осіб / сімей, які належать до вразливих груп населення.

          Центр відповідно до покладених на нього завдань:

здійснює заходи щодо:

    • виявлення осіб/ сімей, дітей, молоді та громадян,  які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги і веде їх облік;
    • контролю в межах повноважень за цільовим використанням державної допомоги при народженні дитини;
    • соціальної та психологічної адаптації дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб, з їх числа з метою підготовки до самостійного життя, організації здійснення наставництва;
    • соціального супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, а також соціального супроводу дітей, які перебувають під опікою, піклуванням, за поданням служби у справах дітей;

          - інформування населення про соціальні послуги, які надаються відповідно до законодавства;

-  проводить оцінку потреб особам/ сім’ям,  які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, у тому числі сімей учасників антитерористичної операції, та внутрішньо переміщених осіб, визначає соціальні послуги та методи соціальної роботи, забезпечує психологічну підтримку;

-  надає особам/сім'ям, дітям і молоді та одиноким громадянам похилого віку,  які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, в тому числі сім'ям учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам, особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб  та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам  сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, соціальні послуги:

  • догляд вдома;
  • соціального супроводу;
  • консультування;
  • соціальної профілактики;
  • соціальної інтеграції та реінтеграції;
  • соціальної адаптації;
  • соціального супроводу сімей, в яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування;
  • кризового та екстреного втручання;
  • представництва інтересів;
  • посередництво;
  • медіація;
  • натуральна допомога;
  • інформування.

-   забезпечує соціальний патронаж молодих осіб, які відбули покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування зазначених видів покарань на підставах, передбачених законом;

-  впроваджує нові соціальні технології, спрямовані на недопущення, мінімізацію чи подолання складних життєвих обставин (у тому числі щодо патронату над дитиною);

-  узагальнює на місцевому рівні статистичні дані та готує інформаційно-аналітичні матеріали стосовно проведеної соціальної роботи, які подає регіональному центру та відповідному місцевому органу виконавчої влади;

-  співпрацює з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, навчальними закладами, закладами охорони здоров'я, територіальними структурними підрозділами Національної поліції.

На обліку КУ «Центр надання соціальних послуг Добросинсько-Магерівської сільської ради»  протягом 2021- 2022 року знаходилось 43 сім'ї, в яких виховувалось 124 дітей,  що опинились в складних життєвих обставинах, 13 сімей знято з обліку як таких, що подолали або мінімізували складні життєві обставини. У 2022 році до Центру надійшли повідомлення про  51 родини,  у яких наявні складні життєві обставини або існує реальна загроза їх виникнення. У всіх цих сім’ях здійснено оцінювання потреб, за результатами якого прийнято 23 рішення відділом соціального захисту населення Добросинсько-Магерівської сільської ради про надання соціальних послуг. Соціальними послугами фахівців Центру у 2021 -2022 рр охоплено  208 сімей.  Здійснено виїзди фахівців із соціальної роботи, обстежено умови проживання 294 сімей.

В  Комуналній установі працює  13  осіб, з них – 9 соціальних робітників.

За 2021 -2022 р соціальної послуги  «догляд вдома» та з серпня «натуральна допомога»  надано  70 громадянам похилого віку та особам з інвалідністю, які проживають на території Добросинсько-Магерівської сільської ради. Працівниками центру (соціальними робітниками) надано близько 42 500  послуг,  подано 216 моніторингів поточного оцінювання результатів надання соціальних послуг догляд вдома та натуральна допомога (звіти про роботу).

Соціальні робітники відвідували своїх підопічних 1-2 рази на тиждень та надавали  їм послуги відповідно до індивідуальних планів та укладених договорів. Навантаження на кожного соціального робітника становить понад 6 осіб у сільській місцевості.

Огляд отримувачів соціальних послуг

В ході опитування населення проведено анкетування 210 мешканців ТГ. Середній вік респондентів становить 50-60 років. Як було з’ясовано в ході опитування, соціальні послуги отримують 56 респондентів (80%). Натомість 15 респондентів (20%) вказали, що не отримують такі послуги.

Респондентам було запропоновано зазначити, до яких соціальних груп належать вони. Згідно з результатами опитування найбільше осіб похилого віку (60%). На питання «Чи  ви достатньо проінформовані про соціальні послуги, що надаються у громаді»  майже всі респонденти відповіли «так».

Соціальні послуги, які надаються і у яких є потреба і задоволеність ними

В ході опитування населення було з’ясовано види соціальних послуг, які отримують респонденти та члени їх сімей, рівень задоволеності отримуваними послугами, а також потребу респондентів в окремих соціальних послугах.

Як засвідчили результати опитування населення Добросинсько-Магерівської сільської ради, найбільшій кількість респондентів відзначили потребу в  таких соціальних послугах:

 інформування - 139

 консультування -  103

догляд вдома - 69

натуральна допомога –62

соціальна профілактика – 34

соціального супроводу – 20

представництво інтересів - 1

соціальна адаптація -7

посередництво (медіація) – 1

супровід під час інклюзивного навчання - 1

При цьому слід зазначити, що деякі респонденти можуть отримувати два та більше видів соціальних послуг. Найбільшої підтримки в громаді потребують люди похилого віку, особи з інвалідністю, сім'ї, які перебувають у складних життєвих обставинах

За результатами визначення потреб населення Добросинсько-Магерівської сільської ради та наданими пропозиціями щодо покращення якості надання соціальних послуг робочою групою прийняті наступні рішення, а саме:

- з метою  задоволення потреб населення Добросинсько-Магерівської сільської ради у соціальних послугах продовжити надання наступних соціальних послуг: догляд вдома,  натуральна допомога, соціальний супровід, консультування, соціальна адаптація, соціальна профілактика, представництво інтересів, екстрене та кризове втручання тощо, та залучати для отримання соціальних послуг нові категорії громадян, які потребують соціальної підтримки;

- посилити роботу щодо виявлення осіб, які знаходяться в складних життєвих обставинах та потребують соціальних послуг;

- усім суб`єктам, задіяним у наданні соціальних послуг, покращити інформаційно-роз`яснювальну роботу серед населення громади щодо соціальних та реабілітаційних послуг, облаштовувати інформаційні куточки в старостинських округах, на яких повинна міститись доступна, актуальна і вичерпна інформація для отримання послуг, розміщувати актуальну інформацію щодо соціальних послуг у Центрі надання адміністративних послуг, установах охорони здоров`я, на офіційному веб-сайті Добросинсько-Магерівської сільської ради, сторінці в Facebook «Добросинсько-Магерівська сільська рада», в Facebook КУ Центр надання соціальних послуг Добросинсько-Магерівської сільської ради

- забезпечити проведення щорічного визначення потреб населення у громаді у соціальних послугах, у відповідності до Закону України «Про соціальні послуги»;

- постійно проводити навчання працівників, які задіяні в наданні соціальних послуг.

Розпорядження №75 від 08 травня 2023 року "Про створення робочої групи з питань визначення потреб населення Добросинсько-Магерівської сільської ради у соціальних послугах"

Додатки до Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь