Добросинсько-Магерівська громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Будівництво сучасного комплексу з переробки та утилізації відходів - пріоритет для громади

Дата: 03.03.2023 14:08
Кількість переглядів: 539

Фото без опису

На фото: сміттєпереробний комплекс в м. Гальбейнрайн (Австрія) 

В мережі фейсбук було поширено  відео, де священик церкви с. Кунин закликає парафіян та мешканців громади прийти на громадські слухання щодо обговорення Проекту генерального плану с. Кунин, с. Бір-Кунинський Добросинсько-Магерівської сільської ради Львівського району Львівської області (ГП) та Звіту про стратегічну екологічну оцінку (СЕО), які відбулися 28 лютого у нашій громаді. Хто не бачив, то нагадаємо, що на  відео мешканка с. Кунин Ольга Порохнавець закликає людей прийти на обговорення та проголосувати проти, за її словами, смітярки”, яку планують організувати на території с. Бір-Кунинський.

Зазначаємо, що згідно із проєктом генерального плану передбачається виділення землі для розміщення сучасного комплексу із переробки твердих побутових відходів. Ми розуміємо стурбованість мешканців громади та нагадуємо, що ми співпрацюватимемо із австрійським інвестором, який має досвід будівництва сучасних комплексів з переробки відходів, які відповідають усім європейським екологічних вимогам та відповідними фінансовими та технічними ресурсами. Його підхід передбачає глибинне сортування відходів, розділення їх на фракції для їх подальшого використання в паливно-енергетичному комплексі, будівництві інженерної інфраструктури,  виготовлення електричної та теплової енергії. Інвестиційний проект з будівництва сучасного комплексу з переробки та утилізації відходів передбачає низку плюсів для громади, зокрема:

 - створення 30-50 постійних робочих місць;

 - прибуток громади від екологічних та комунальних податків, постійний дохід від оренди земельної ділянки;

- спеціальні виплати в бюджет громади від експлуатаційної компанії;

- налагодження централізованого безкоштовного вивезення відходів з усієї Добросинсько-Магерівської громади (ми всі розуміємо, що ціни  на вивезення сміття є високими, тому цю  проблему ми вирішимо);

- ліквідація стихійних сміттєзвалищ;

- виробництво електричної енергії, частину якої буде спрямовано на освітлення наших вулиць;

- виробництво теплової енергії з подальшим використанням його в тепличному господарстві (це збільшення кількості робочих місць і, відповідно, надходжень із податків).

Сучасні комплекси з переробки відходів вже давно успішно  працюють у великих європейських містах, шкідливий вплив на довкілля яких  мінімізовано завдяки сучасним очисним спорудам. Ми маємо надію на те, що з інвестором наведемо лад з твердими побутовими відходами в громаді.

Також керівництво територіальної громади допоможе запровадити громадський контроль за реалізацією цього проекту. Щодо цього питання інвестор погоджується -  в разі виявлення порушень буде можливість розірвати угоду!

Шановні мешканці громади, просимо бути свідомими громадянами і господарями на своїй землі. Визнаймо, що нам потрібні ефективні рішення щодо боротьби зі сміттям, яке нагромаджується.  Будь-які зміни є болісними, але вивозити сміття у ліси не є виходом із ситуації. Сучасний світ десятиліттями реалізовує успішні приклади таких сміттєпереробних комплексів. Ми боїмося повірити в те, що і в нас так працюватиме система переробки сміття. Але зміни неминучі. Сподіваємося, що спільними зусиллями, відкинувши страх та боязнь змін, ми зробимо правильний вибір на користь сучасного та ефективного підходу у вирішенні такої нагальної проблеми як утилізація та переробка твердих побутових відходів.

Просимо переглянути відео як працюють сміттєпереробні комплекси в Австрії.

СОРТУВАЛЬНИЙ ЗАВОД У м. ГРАЦ та ЦЕНТР ВТОРИННОЇ ПЕРЕРОБКИ у м. Гальбейнрайн.

https://youtu.be/b0XrRQm2vrM

 

 

 

 

 


Коментарі:

Ольга Порохнавець
2023-03-06 14:15:51

Згідно резолюції протоколу про громадські слухання, площі території сіл Кунина і Бору Кунинського буде збільшено в кілька разів. Цікаво, як це можна зробити? Поясніть.

Кордоба Олександра Олегівна
2023-03-05 12:18:55

То про що ГП? Про розвиток чи про знищення Бору Кунинського.? Влада Громади пропонує оглосити війну церкві. зацькувати громадських активістів? Конституція України в Добросинсько-Магерівській ТГ вже місцевою владою відмінена?!

Ольга Порохнавець
2023-03-04 08:05:29

Громада завжди буде проти таких сумнівних інвесторів, що не мають ні досвіду будівництва (жодного заводу не збудовано), ні грошей на його реалізацію(про це він сказав на зустрічі в Бору Кунинському людям). Україна- не Австрія, де сміття відсортоване і все одно є захоронення відходів. Тому такий завод потрібно будувати за межами населених пунктів. Дякую за інтерес до моєї особи.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь