Добросинсько-Магерівська громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не випалюй сухої рослинності - ЦЕ ЗЛОЧИН!

Дата: 24.02.2023 12:01
Кількість переглядів: 263

     Останніми днями, у зв’язку з підвищенням температурних показників, почастішали випадки спалювання населенням сухої рослинності на відкритих територіях, які можуть перерости у масштабні пожежі. Люди не замислюються над шкідливістю своїх вчинків, оскільки у такий складний для України час, в умовах воєнного стану, свідомо нищити Україну спалюючи суху траву – це ЗЛОЧИН!

     Варто зазначити, окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання населенням сухої рослинності чи її залишків, можуть призвести до виникнення лісових пожеж, загорянь осель, бо у вітряну погоду вогонь дуже швидко може переміститися з полів, пасовищ та господарських угідь до лісових насаджень, перетворившись на справжнє стихійне лихо.

     При спалювані сухостою, у вогні горять гнізда птахів, їх потомство, тварини, які живуть на полях і пасовищах, знищується родючий шар ґрунту тощо. Разом з димом у повітря, а потім і у людські легені потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, окиси азоту та канцерогенні сполуки. З сухою рослинністю також, на жаль, часто горить побутове сміття, яке істотно підсилює забруднення атмосфери.

     Згідно з ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків.

     Самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 3060 грн до 6120 грн.

     Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладання штрафу від 1500 грн. до 4590 грн, якщо це призводить до винекнення лісової пожежі або поширення її на значній площі – штраф від 4500 грн. до 15 300 грн.

     Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від 91 800 грн до 153 000грн.

     Закликаємо дотримуватися правил пожежної безпеки. Постійні виїзди рятувальників на ліквідації пожеж сухостою – це зайві витрати ресурсів. А вони зараз так потрібні нам для ПЕРЕМОГИ!

     Будьмо відповідальні, життя дається лише один раз!

Фото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь