Добросинсько-Магерівська громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК НАВЧИТИ ДИТИНУ ЛЮБИТИ КНИЖКИ?

Дата: 27.01.2023 10:12
Кількість переглядів: 185

Фото без опису
 
ЯК НАВЧИТИ ДИТИНУ ЛЮБИТИ КНИЖКИ? 
 
Головне правило - зацікавити. Змушувати навіть не намагайтеся. Покоління інтернету і гаджетів зростає зовсім в іншій реальності, отримує інформацію з відео, картинок, реклами... Але і книгам має бути місце - красивим, захоплюючим, цікавим!
 
Отже, вчимо любити читати:
 
1. Читайте дітям з народження.
Починайте з книжок-картинок з пісеньками, великими ілюстраціями, вставками з тканини, хутра та інших матеріалів. Щоденна «порція» читання - 3-4 книги.
2. Поступово читайте довше.
Час читання можна збільшувати до 20 хвилин в день. Орієнтуватися треба на те, як довго вам вдається утримувати увагу дитини.
3. Задавайте питання під час читання.
Поки дитина мала, не варто читати йому книги в режимі монологу, запитуйте: «Ти бачиш тут собачку? Як вона гавкає?» Чим старша дитина, тим складнішими будуть питання. Що думають персонажі, що вони будуть робити далі і чому, чому вчить ця історія.
4. Подавайте приклад.
Для дитини набагато важливіше, що дорослі роблять, а не те, що вони говорять. Нехай малюк бачить вас читаючим хоча б по кілька хвилин на день.
5. Обговорюйте прочитане.
Розповідайте, які книги прочитали на цьому тижні самі, що цікавого дізналися. Запитуйте у дитини, що прочитала вона. Малюк поступово втягнеться в ці обговорення, у нього сформується інтерес до вдумливого читання.
6. Збирайте домашню бібліотеку.
Для дитини навіть міні-бібліотека повинна бути невід'ємною частиною інтер'єру. Нехай бере улюблену книжку з полиці, коли хоче, і перечитує, переглядає, просто доторкається до неї (адже в дитинстві важливо все розуміти на дотик).
7. Створіть комфортні умови для читання.
Пункт випливає з попереднього. Коли книги заховані в шафі, і дитина не може дістати їх без допомоги дорослих, а це не дуже мотивує. Обладнайте зручний стелаж і затишне містечко для читання - наприклад, яскраве крісло з подушками.
8. Вибирайте красиві книжки.
Не тільки з барвистими ілюстраціями, але і з якісної папером, друком, запахом. Всі ці приємні відчуття «викликають звикання» в хорошому сенсі.
9. Познайомте дитину з різними жанрами.
Літературні вподобання починають формуватися ще в дитинстві. Одна дитина обожнює вірші, інша їх терпіти не може і обрає ілюстровані енциклопедії, хтось любить чарівні казки. Шукайте «своє».
10. Орієнтуйтеся на вибір малюка.
Обирайте книги разом з дитиною. Часто батьки купують дітям книги, які самі любили в дитинстві або які прийнято читати в їхньому віці. Але світ літератури величезний, а діти такі різні - у них можуть бути свої смаки.
11. Намагайтеся показувати дитині те, про що вона читає.
Дізнаватися про щось з книги цікаво, але ще краще - побачити це на власні очі. Дитині подобається курочка Ряба? З`їздіть в гості до дідуся в село і покажіть справжніх курей. Він обожнює енциклопедії про космос? Чудовий привід сходити в планетарій. Такі заходи допомагають зміцнити інтерес до книг і краще запам'ятовувати прочитане.
12. Вивчайте інструкції.
Наприклад, мама може прикинутися, що не вміє готувати суп, і попросить доньку прочитати їй рецепт: які продукти і коли потрібно опускати в каструлю? Дитина відчуває себе головною і із задоволенням «вчить» дорослого. Згодом вона буде шукати потрібне саме в книгах.
13. Знаходьте актуальні сюжети.
Будь-якій дитині іноді потрібні підтримка і порада. Діти з цікавістю читають твори, в яких персонажі відчувають ті ж труднощі, що і вони.
14. Виписуйте журнали і комікси.
Якщо дитину не виходить зацікавити книгами, можна спробувати журнали. Колекціонування, очікування нового випуску раз на тиждень або на місяць - це вже цікаво. А журнали такі красиві!

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь