Добросинсько-Магерівська громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформує Жовківська ДПІ

Дата: 17.01.2023 10:09
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

Жовківська ДПІ інформує щодо застосування РРО та ПРРО

 

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані:

- проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Використання програмних реєстраторів розрахункових операцій при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється;

- надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа.

 

Жовківська ДПІ повідомляє про особливості визначення ліквідних активів для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування

 

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що грошовими активами фізичної особи для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування є:

- кошти в національній та іноземній валютах, розміщені на рахунках в українських та іноземних банках,

- грошові внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ,

- права грошової вимоги (у тому числі кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до фізичної особи,

- активи у банківських металах, пам’ятні банкноти та монети, електронні гроші.

При цьому електронні гроші – це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі. Обіг електронних грошей регулюється відповідним положенням, затвердженим Національним банком України.

Водночас визначення «грошові активи фізичної особи» не охоплює віртуальні активи – як цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати і яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей.

 

Жовківська ДПІ інформує про внесення змін до форми Податкової декларації екологічного податку

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 21.07.2022 № 206 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації екологічного податку», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04серпня 2022 року за №880/38216 (далі- наказ №206), внесено зміни до форми податкової декларації екологічного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 Ху 715, «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за № 1052/27497.

Зміни до декларації розроблені з метою забезпечення виконання Указу Президента України від 29 квітня 2021 року №180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади» (далі - Указ № 180) (у частині застосування Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі - Кодифікатор)).

Указом № 180 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», частиною першою п. 1 якого вирішено забезпечити з 01 липня 2021 року використання в роботі центральних органів виконавчої влади Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі - Кодифікатор). Такий Кодифікатор затверджено наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року №290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12 січня 2021 року №3) та впроваджується на заміну Класифікатора об'єктів адміністративно-територіального устрою України (далі - Класифікатор). Кодифікатор має 19 символів, а Класифікатор - 10.

Основні зміни, що містяться у новій формі декларації:

передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно- територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 2 декларації та рядки 3 додатків 1-6 до неї);

з метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих декларацій та забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників у рядках 1 заголовної частині декларації та додатках 1-6 до неї (поряд з позначкою «уточнююча») запроваджена позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Нова форма декларації застосовується з 01.01.2023 року.

Тобто, починаючи з IV кварталу 2022 року поточні, а також уточнені за попередні періоди податкові зобов'язання по екологічному податку слід складати та подавати за новою формою податкової декларації.

Додаткові матеріали

 

Жовківська ДПІ інформує: Кому та у який термін потрібно подати Декларацію про майновий стан і доходи?

Фахівці Жовківської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадують платникам про старт кампанії декларування доходів, отриманих протягом 2022 року.

Подати Декларацію про майновий стан і доходи потрібно у такі строки й таким особам:

- до 1 травня 2023 року – фізичним особам – підприємцям на загальній системі оподаткування; особам, які провадять незалежну професійну діяльність; громадянам, які отримали доходи, що підлягають обов’язковому декларуванню (перелік відповідних доходів читайте нижче).

- до 31 грудня 2023 року включно – громадянам, які мають право на податкову знижку.

Також до 1 серпня 2023 року необхідно сплатити суми податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначені в поданій податковій декларації.

Доходи, які підлягають обов’язковому декларуванню:

- у вигляді спадщини чи подарунків;

- від продажу власної сільськогосподарської продукції;

- від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна;

- від продажу цінних паперів та корпоративних прав;

- від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності, крім підприємців спрощенців;

- іноземні доходи;

- списаний банківський кредит;

- не від податкових агентів та інші доходи, які не були оподатковані протягом року.

 

Жовківська ДПІ інформує: Що є базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування для об’єктів декларування, зазначених у п.п. «б» – «е» п. 4 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України?

На це запитання начальником Жовківської ДПІ Богданом Звізло надано коментар-відповідь:

Відповідно до п.п. 7.2 п. 7 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) для об'єктів декларування, визначених п.п. «б» – «е» п. 4 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу, база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначається, зокрема, але не виключно, як:

витрати декларанта на придбання (набуття) об'єкта декларування;

вартість, що визначається на підставі оцінки майна та майнових прав, фінансових інструментів, інших активів. Оцінка щодо об'єкта декларування проводиться відповідно до законодавства країни, де знаходиться такий актив. Вартість активів, визначена в іноземній валюті, відображається в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації у гривні за офіційним курсом національної валюти, встановленим Національним банком України станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

номінальна вартість прав грошової вимоги;

вартість придбання або біржова вартість, дійсна станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, корпоративних прав (акцій), які допущені до біржових торгів;

вартість активу у вигляді дорогоцінних металів, що визначається у перерахунку ваги до закупівельної ціни на дорогоцінні метали, визначеної Національним банком України станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

витрати на придбання (набуття) декларантом цінних паперів та інших фінансових інструментів, що не допущені до біржових торгів, та часток (паїв) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи, інших корпоративних прав або номінальна вартість таких активів, зазначена у відповідних документах.

За власним бажанням декларанта для рухомого майна (крім дорогоцінних металів, транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, витворів мистецтва, дорогоцінного каміння (у тому числі органогенного утворення) та виробів з них) базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування може бути самостійно визначена декларантом вартість об'єктів декларування, які знаходяться (зареєстровані) на території України.

Декларант може додати до одноразової (спеціальної) добровільної декларації відповідні документи або належним чином засвідчені їх копії, що підтверджують вартість об’єктів декларування, які знаходяться (зареєстровані) на території України.

Декларант зобов’язаний документально підтвердити вартість об’єктів декларування шляхом додання до одноразової (спеціальної) добровільної декларації засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі якщо такі об’єкти знаходяться (зареєстровані) за межами України.

Таким чином базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування для об'єктів, визначених п.п. «б» «е» п. 4  підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу, може бути як оцінка, яка проведена відповідно до законодавства країни, де знаходиться об’єкт декларування, так і витрати декларанта на придбання такого об’єкта. Декларант самостійно приймає рішення щодо визначення бази, але з урахуванням норм п.п. 7.2 п. 7 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь