Добросинсько-Магерівська громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про забруднення води нітратами

Дата: 14.07.2022 09:01
Кількість переглядів: 180

Вода – цінний ресурс для людини та довкілля. 

Вода – найпоширеніша і найбільш незвичайна речовина на нашій планеті. Вона має унікальні хімічні й фізичні властивості, які відіграють надзвичайну роль у підтримці життя на Землі.

Стан водних ресурсів, їх відтворення і якість безумовно залежать від режиму їх використання. В наш час через ігнорування природоохоронних підходів до господарювання негативний вплив людської діяльності на стан води проявляється повсюдно.

Одним із найпоширеніших способів забруднення води є забруднення нітратами. Нітрати– це солі нітратної кислоти, які є постійним складником природних вод, і в невеликих дозах вони вважаються малотоксичними. Нітрати не мають ні запаху, ні смаку. В організмі, під впливом кишкової мікрофлори, вони перетворюються у нітрити, які є більш токсичними.

Відповідно до державних стандартів, вміст нітратів у питній воді не повинен перевищувати 50,0 мг/дм3.

Для того, щоб не допустити забруднення води нітратами потрібно памятами прості правила.

Бювети, колодязі чи джерела необхідно облаштувувати на незабрудненій та захищеній території, зокрема, вище за течією ґрунтових вод.

Індивідуальні колодязі повинні знаходитися на відстані не менше 20 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Для утеплення і захисту колодязів та каптажів джерел можна використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки тощо. При цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір.

Крім того, потрібно доглядати та тримати у чистоті територію поблизу колодязя, каптажу джерела чи бювету, а тому у радіусі 50 метрів від них не можна мити машини; влаштовувати водопій тварин; водоймища для водоплавної птиці; розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів або виконувати будь-яку іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Повсякденне наше життя побудовано на воді і створено з води. Без води, що оточує нас наше життя було б неможливим. Тому кожен з нас повинен дбати про збереження, охорону та відтворення водних ресурсів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь