Добросинсько-Магерівська громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На час війни призначити лікарняні можна на підставі листка на роздрукованому бланку: як подати заяву-розрахунок

Дата: 12.04.2022 09:11
Кількість переглядів: 352

На час війни призначити лікарняні можна на підставі листка на роздрукованому бланку: як подати заяву-розрахунок
Через бойові дії, ускладнену логістику і технічні обмеження, створення електронних лікарняних або видача паперових листків непрацездатності сьогодні можуть бути ускладнені.
Аби це не вплинуло на можливість і строки отримання допомог від Фонду соціального страхування України, ми напрацювали зміни до нормативно-правових актів, які дозволяють видати листок непрацездатності попри зупинення доступу лікаря до електронних систем, а також у виняткових, визначених МОЗ випадках, попри відсутність бланків.
 
Якщо неможливо створити МВТН
У разі, коли лікар не має доступу до електронної системи охорони здоров’я, йому надано право замість оформлення медичного висновку і автоматичного формування е-лікарняного видати пацієнту паперовий листок непрацездатності на захищеному бланку.
 
Якщо бланки лікарняних відсутні
У виняткових, визначених МОЗ випадках, у разі відсутності у закладі охорони здоров'я або реабілітаційної допомоги паперових бланків листків непрацездатності та об’єктивної неможливості їх отримання, за рішенням керівника такого закладу може бути дозволено самостійно роздрукувати лікарняний на білому папері.
Затверджена наказом від 03.11.2004 532/274/136-ос/1406 форма бланку лікарняного:https://bit.ly/38wGQPk.
Такий роздрукований листок непрацездатності прирівнюється до лікарняного, виданого на бланку – він підтверджує факт тимчасової непрацездатності та є підставою для нарахування допомоги від Фонду соціального страхування України та за рахунок коштів роботодавця.
 
Як заповнити роздрукований лікарняний
До роздрукованого бланку листка непрацездатності, за умови, що використання такого бланку визначено МОЗ у наявних в закладу охорони здоров’я обставинах, застосовуються вимоги Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.
При заповненні роздрукованої форми лікарняного в полі «серія бланку» зазначається ЄДРПОУ закладу, а в полі «номер бланку» – порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності, затвердженому наказом МОЗ України від 14.02.2012 № 110.
Як роботодавцю подати заяву-розрахунок за роздрукованим лікарняним
При роботі із роздрукованим бланком листка непрацездатності роботодавець виконує всі свої функції, передбачені для роботи із паперовими листками непрацездатності, зокрема, розглядає його на комісії із соціального страхування, заповнює зворотню сторону (яка може бути також роздрукована страхувальником самостійно, у разі, якщо лікар видав лише лицьовий бік), оплачує перші п’ять днів непрацездатності у разі необхідності, а також формує заяву-розрахунок.
При формуванні заяви-розрахунку слід проставляти ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я та порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності в колонку 8 «Номер» форми заяви-розрахунку, ігноруючи колонку 7 «Серія» у такому форматі: ХХХХХХХХ-YYYY, де ХХХХХХХХ – код ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я, а YYYY – порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності.
При цьому кількість символів для цього поля не обмежуються, оскільки неможливо спрогнозувати кількість записів у журналі та який порядковий номер буде присвоєно листку непрацездатності.
 
Коли оплатять лікарняні
Оформлення тимчасової непрацездатності роздрукованим лікарняним не вплине на строки та можливість отримання допомоги від Фонду – призначення і виплата коштів відбуваються на загальних засадах.
Тож, як і в разі е-лікарняного, слідкувати за станом фінансування можна онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund.
 
Нормативно-правова база
Відповідні норми розробило Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство соціальної політики України, Фонд соціального страхування України та Пенсійний фонд України. Зміни затверджено наказом МОЗ від 25 березня 2022 року № 522 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01 квітня 2022 року за №  375/37711: https://bit.ly/3Kc2Mgy.
Роздруковувати лікарняні дозволяється на час воєнного стану та упродовж трьох місяців після його завершення.
 
 

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь